27 Ağustos 2012 Pazartesi

e-kitap Meselesi - 3. Bölüm


 Cihazı aldık kitapları nereden buluyoruz sorunuza yanıt verme vakti geldi sanırım. Ama ondan önce gelelim kötü habere, tüm e-kitap okuyucular için Türkçe maalesef kolay bulunabilen bir dil değil. Türkçe içerik yasal ve yasadışı olarak sınırlı, yeni çıkan her Türkçe kitabın e-kitap’ı çıkmadığı gibi eski kitapların da çoğunun e-kitap versiyonu üretilmiyor. Özellikle idefixe.com.tr  e-kitap’lar konusunda Türkiye’de önder ama oranın desteklediği formatların Kindle formatlarına çevrimi de ekstra programlar kullanımını gerekterebiliyor. (Denemedim, denemem lazım)
  1. Yasal yoldan kitap satınalmak (İdeali cihazı aldığınız yerden cihazına uygun formatta kitap satın almak.) Amazon Kindle, Barnes & Noble ya da idefixe.com.tr’dan alınan bir e-kitap’ı belirlenmiş cihazdan farklı cihazda okuyabilmek uğraştırıyor  ve DRM özelliğini (Digital Rights Management) iptal etmeden kitabı cihazımıza kopyalayamıyoruz.
  2. Yasadışı bir şekilde torrent ya da benzeri dosya paylaşımı yapılan sitelerden yasadışı olarak kitabı kopyalamak ve okumak.  Bu durumda bir nevi korsan kitap almış oluyorsunuz. 
  3. Telif hakkı süresi dolmuş ve artık telif ücreti ödenmeyecek kitapları  bu kitapların toplandığı http://www.gutenberg.org/ sitesinden indirmek ve sonra cihazımıza kopyalamak.
Burada daha önce belirttiğim gibi Türkçe e-kitap sayısı çok az. www.idefixe.com elindeki e-kitap sayısını bugün için (27.08.2012)  4.264 adet olarak belirtiyor ki, bu sayı çok az. Yabancı dili olan, yabancı dilde kitap okuyanlar için ise böylelikle e-kitap cazibesini yitirmemekle birlikte, ben sadece Türkçe kitap okurum diyenlerin e-kitap okuyucu almadan önce bu durumu da değerlendirmesi gerekiyor.

e-kitap okuyucunuza  USB bağlantısı ile kitap aktarımı yapabilmek için http://calibre-ebook.com/ adresinden indirip bilgi alabileceğiniz Calibre isimli yazılımı tavsiye edeceğim. Yazılım ile ayrıca çeşitli e-kitap formatları arasında çevrim işlemi de çok basit bir şekilde yapılabiliyor.

Bu yazıyı hazırlamak için ayrıca aşağıdaki sitelerden de bilgi aldım:
http://ebook-reader-review.toptenreviews.com/ Kalburüstü e-kitap okuyucuların karşılaştırması
http://www.skepticalmind.com/kindle-reviews/ Farklı Kindle modelleri arasındaki karşılaştırma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder