27 Ağustos 2012 Pazartesi

e-kitap Meselesi - 2. Bölüm


Şu anda Amazon Kindle 4. Nesil, Nook Simple, Sony Reader gibi piyasanın önde gelen cihazlarında e-Mürekkep’in en son nesil  e-Ink Pearl modeli kullanılmaktadır. Bu modelin özelliği siyah ile beyaz arasında 16 farklı gri tonuna izin vermesidir. 

Fazla miktarda gri tonu siyah beyaz da olsa resimlerin daha güzel gözükmesinin yanında, harfleri tonlayarak oluşturarak daha düzgün görüntü ve daha üstün okuma deneyimi sağlar.

Bir de renkli e-Mürekkep kullanan cihazlar var. Bu teknoloji çok daha yeni ve bu teknolojiyi kullanan cihazları henüz dünya gözü ile görmedim. Renkli ekran daha çok dergi ve gazetelerde bir anlam ifade ediyor gibi duruyor ve gelişmesi için bir süre daha beklemek lazım sanırım. İleride OLED cihazlar ve renkli e-Mürekkep kullanan cihazların piyasayı domine etmesini bekliyorum, ama şu anda mevcut siyah e-Mürekkep teknolojisi hem kitapların ağırlığı ve hem de özellikleri sebebi ile kağıda basılmış kitapları yavaş yavaş piyasadan silecek kadar başarılı, fiyatlar da doğru yerden alınırsa o kadar da pahalı değil. 

Türkiye’de resmi yollarla satılan cihazların hem fiyatları çok yüksek, hem de özellik olarak burada isimlerini verdiğim cihazlardan çok gerideler. Bunun yerine resmi yollarla Türkiye’de satılmayan Amazon Kindle,  Barles & Noble’ın Nook ve Sony Reader Touch cihazlarını tavsiye edeceğim. Bu cihazların tuşlu, dokunmatik ekranlı ayrıca Wireless, 3G modelleri var. Yurtdışı satış fiyatları belli bir aralıkta sıkışmış olmakla birlikte, en ucuzu Amazon Kindle gözüküyor. Sonuçta benim de tercihim Amazon Kindle olmakla birlikte yukarıda saydığım diğer cihazlar için de kötü birşey demiyorum. Cihazların kullanabildikleri formatlar farklı olmakla birlikte, formatlar arası geçiş, doğru yazılımlar ile çok problem olmuyor. Cihazların hafızaları 1GB’dan başlıyor. 1GB size büyüklük olarak çok fazla gelmeyebilir ancak Savaş ve Barış’ın bile 3 MB civarı  olduğunu ve 1 GB ile en az 300 Savaş ve Barış’ı cihaza kopyalayabileceğinizi gözönüne alırsanız alacağınız cihazın hafızası sizin için bir seçim faktörü olmamalıdır.  

Dokunabilir ekran ile tuşlu ekran ise arada dokunmatik ekran aleyhine 20-30 $’lık bir fiyat farklı olmasına rağmen kişisel tercihe bağlı. Kitap okurken, not alıyor ya da cihazı e-kitap okuyucu olmasının yanında Internet’e erişim ve kitap ile ilgili yorum yapmak gibi işlemler için de kullanacaksanız ekranın dokunmatik olması işinize yarayacaktır. Benim için ise ekrana dokunmak ekranın daha fazla kirlenmesi ve görüntünün bozulması anlamına geleceği için tuşlarla bu işlemi yapmak daha tercih edilebilir. Ayrıca dokunmatik ekranda görüntü ile aranıza bir katman daha gireceği için görüntünün bir miktar daha kötü olması beklenirdi, ama bu konuda olumsuz bir yorum ile karşılaşmadım. 

Gelelim Wireless ya da 3G olayına. Öncelikle tüm cihazlarda Wireless özelliği var. Ayrıca cihazların üzerinde USB bağlantısı için de girişler yeralmakta. Amazon Kindle’ın Free yani ücretsiz 3G desteği olan modelleri var gözüküyor ama bu desteğin Türkiye’de ne kadar uygulanabilir olduğunu bilmiyorum. Sonuçta kafanıza estiği an kitap alıp okumak sizin için önemli ise 3G önemli. Oysa kitap okumak genelde uzun soluklu bir iş ve kitap seçimi, alımı ve okunmaya başlanması vakit alan süreç. Bu yüzden 3G hatta wireless seçim nedeni olmamalı. Wireless teknolojisi bir artı ama bu cihazların yavaş yinelenen ekranları ile ve renkli resimlerin beyaz ve siyah arasında gri tonlarında gözükmesi ve yetersiz Internet gezintisi desteği ile bu cihazlar ile Internet’te gezinmeyi ancak çok mecbur kalırsanız isteyeceğinizi düşünüyorum. Sözün kısası bu yukarıda saydığım cihazları sadece kitap okuyucu olarak düşünün ve bu şekilde kullanmak için alın ve bu şekilde kullanın. 

Bu cihazları Türkiye’den almak mesele demiştim. Ben kardeşimin şirketinin Macaristan adresini vererek bir Amazon Kindle aldım. ABD dışına gönderilen cihazları maalesef reklamlı ve bir miktar daha ucuz olan modellerden olamadığı için, posta masrafı ve Macaristan gümrük masrafı olarak bir miktar fazla para ödedim. En ucuzu, ABD’ye yerleşik bir tanıdığınız vasıtası daha ucuz olması nedeni tercihen reklamlı modelini almak ve cihazın onun tarafından Türkiye’ye getirilmesi. Bu arada cihazın Avrupa ve hatta Hindistan Amazon’unda bile satıldığını ama fiyatların ABD’ye göre yüksek olduğunu söyleyebilirim. Elektronik gereçler genel olarak ABD’deki dolar fiyatınının aynısı olarak ama Avrupa’da Euro olarak fiyatlandırılıyorlar. 

Bu arada, bu cihazların reklamlı modellerini ABD’den bir şekilde getirip satanlar var. 225 TL fiyat koymuşlar. Eğer yurtdışı bağlantınız yok ise ya da beklemek istemiyorsanız ya da satın alma ile uğraşmak istemiyorsanız ve garanti olmaması sizin için problem değil ise bu şekilde cihazı ucuz bir fiyata tedarik edebilirsiniz.

Bu arada neden bu cihaz da, Nook Simple Touch değil derseniz, sanırım Amazon ile daha önce yaptığım alışverişler Amazon Kindle’ı öne çıkarttı. Bir de daha fazla duyduğum ismi tercih etmek istemem bu seçimimde etkili oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder